İstanbul Beykent Üniversitesi
-
İstanbul Beykent Üniversitesi, Türkiye'nin ilk vakıf üniversitelerinden biri olarak 1997 yılında İstanbul'da kurulmuştur. Adem Çelik-Beykent Eğitim Vakfı tarafından kurulan bu üniversite, kamu tüzel kişiliği kazanmıştır. Üniversitede 61 lisans, 75 ön lisans ve 55 lisansüstü program bulunmakta; bunlar 1 enstitü, 9 fakülte, 1 meslek yüksekokulu ve 3 yüksekokul bünyesinde yer almaktadır. Ayrıca 10 araştırma merkezi de bulunmaktadır. 2020 itibarıyla 30.000 öğrencisi ve 55.000 mezunu olan üniversite, 9 Şubat 2023 tarihli bir kanunla resmi olarak İstanbul Beykent Üniversitesi adını almıştır.
-
Beykent Üniversitesi'nin temeli, İngiltere'de bulunan Liverpool John Moores Üniversitesi ile yapılan bir iş birliği anlaşması sonucu atılmıştır. Bu iş birliği, kayıt, müfredat, denetim ve eğitim sistemlerinin alt yapısının oluşturulmasını sağlamış ve birçok hoca İngiltere'den getirilmiştir. 1996'da Beykent İleri Eğitim Kurumları vakıf hüviyetine bürünmüş ve ardından Beykent Üniversitesi resmi olarak kurulmuştur.
-
Üniversitenin İstanbul'da dört farklı yerleşkesi bulunuyor:
-
Ayazağa-Maslak Yerleşkesi: Burada Rektörlük, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve İletişim Fakültesi bulunmaktadır.
-
Beylikdüzü Yerleşkesi: Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Meslek Yüksekokulu (Sağlık Programları) ve Sağlık Bilimleri Yüksekokulu yer almakta.
-
Hadımköy Yerleşkesi: Meslek Yüksekokulu (Teknik Programlar) ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi hizmet vermektedir.
-
Taksim Yerleşkesi: Hukuk Fakültesi, Beykent TV stüdyoları ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bu yerleşkede yer alıyor.
-
Beykent Üniversitesi'nin dört kütüphanesi ve Sarıyer - Ayazağa Yerleşkesi'nde bir konukevi bulunmaktadır. Üniversite, Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu (ANKOS), TÜBİTAK-Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) ve Balkan Ülkeleri Kütüphaneler Birliği (BLU) üyesidir.